Műszerhasználat

Orvosi kéziműszerek kezelési utasítása, ajánlott karbantartása, tisztítása és sterilizálása


Valamennyi műszer, szállítás előtt gondos ellenőrzésnek volt alávetve. Azonban a szállítás során előfordulhat sérülés, ezért azokat az átvételkor ellenőrizni kell. Fontos, hogy minden műszer ellenőrzése megtörténjen az átvételekor és minden használat előtt.
A műszerek csak a rendeltetési céljuknak megfelelően használhatók, melyre a termékkatalógus ad javaslatot. A Medicor Kéziműszer Zrt. által gyártott és forgalmazott, MEDICOR név alatt forgalomba hozott diagnosztikai, sebészeti és fogászati kézi acélműszerek a CLASS I kockázati osztályba tartoznak (I-es kockázati osztály). A 4/2009. (III.17.) EüM. rendelet 9. mellékletében meghatározottak alapján a fent említett orvostechnikai eszközöket a Medicor Kéziműszer Zrt., mint gyártó és forgalmazó átmeneti felhasználásra ajánlja. A helyes műtéti technika alkalmazása a műszerek használata során a sebész felelőssége. A műszerek nem megfelelő használata általában azok nem javítható károsodásához vezet, például egy érfogó csövek elszorítására történő használata, a pofák elcsúszását és gyors törését eredményezik. Kerüljük például finom preparáló ollókkal a vastag szövetek, textilek, varróanyagok vágását, érfogókkal csövek elszorítását. Csak a műszer felépítésének, keresztmetszetének megfelelő erővel terheljük azokat. Óvjuk a finom, éles, hegyes műszereket a dobálástól, véletlen leeséstől, az ilyen eszközöket célszerű a hagyományosoktól külön kezelni. A műszerek kezelésénél fokozottan ügyelni kell arra, hogy azok ne melegedjenek 200 oC fölé (elsősorban hőlég sterilizáláskor), mert az a keménységük és éltartósságuk elvesztésével jár. A korrózió elkerülésére a műszereket használat, mosás után a lehető legrövidebb időn belül szárítsuk meg, soha ne tároljuk a műszereket hosszú időn keresztül zárt, nedves helyen.

Figyelem: a kézi műszerek nem steril állapotban kerülnek szállításra!

 
 1. Új műszereket használat előtt tisztítani, szárítani és sterilizálni kell a kórházi protokoll, és az alábbi ajánlások figyelembe vételével. A gyártónál történő gondos tisztítás ellenére is lehet a műszer felületén megmunkálásból származó anyag, ezeket a tisztítás során el kell távolítani. Mivel az új műszereknél a mozgó részek közötti játék kicsi, tisztítás után levegőn meg kell szárítani, és néhány csepp savmentes olajjal kenni kell a csatlakozó részeket és a rugók súrlódó felületét. Működtetés előtt néhány percig pihentetni kell, hogy az olaj a súrlódó felületek közé szivárogjon. A műszerek kenését minden tisztítás után el kell végezni (csak néhány csepp olajat használjunk).
 1. Öblítés: A műszereket használat után azonnal öblíteni kell meleg folyóvízben (nem forró). Az öblítés eltávolítja a vért és a szöveteket. Kerüljük el, hogy a vér és testnedvek rászáradjanak a műszer felületére, vagy azok réseibe.
 1. Tisztítás: Ha öblítés után nem lett azonnal elvégezve, a műszereket áztatni kell semleges hatású (pH7) vizes oldószerben. A tisztítás történhet ultrahangos mosóberendezésben, automatikus mosóberendezésben és kézi módszerrel. Finom műszereket, pl. mikrosebészeti műszereket célszerű kézzel tisztítani. Ilyenkor puha műanyag tisztító kefét és csak semleges (pH7) oldószert használjunk. A mosás módjától függetlenül a műszereket mindig nyitott állapotban mossuk és öblítsük. Csak olyan fertőtlenítő és tisztító oldatokat alkalmazzunk, melyek erre a célra lettek kifejlesztve. Ne használjunk drótból készült kefét vagy csiszoló anyagot a tisztításhoz. Ultrahangos tisztítás esetén a műszereket rögzítsük a tálcán. Szénacélból készült és nikkel vagy króm bevonatú műszereket ne tisztítsunk és sterilizáljunk a MEDICOR rozsdamentes acélműszereivel együtt. Tisztításkor tartsuk be mosó berendezés gyártójának utasítását a ciklusidőre, alkalmazott vegyi anyagokra és azok töménységére, a műszerek elhelyezésére a mosó berendezésben, stb.
 1. Öblítés, szárítás: Tisztítás után a műszereket folyó csapvízben öblítsük azok néhányszori nyitásával és zárásával, majd öblítsük desztillált vagy ioncserélt vízben. Szárítsuk meg a műszereket, majd olajozzuk be a mozgó részeket, és ellenőrizzük a működését és állapotát. Olajozáshoz ne használjunk ipari olajat, csak a sebészeti műszerek olajozására gyártott olajat.
 1. Fertőtlenítés: A műszerek tisztítása után a műszereket biztonságossá kell tenni a kezelésre, ellenőrzésre és összeszerelésre. A műszerek csomagolás nélkül sterilizálásra, vagy fertőtlenítésre kerülhetnek a sterilizátor és a fertőtlenítő gyártók utasítása szerint.

Ellenőrizze a következőket:
 
 • Az ollópengék simán csússzanak teljes hosszon, zárt helyzetben nem lehetnek lazák.
 • Ellenőrizze a vágást vékony gézen.
 • A pengehossz háromnegyed részén vágnia kell a hegyéig.
 • A csipeszek hegyének fednie kell egymást.
 • Érfogók és tűfogók pofái között nem lehet rés, könnyen nyíljon és záródjon, a csatlakozó rész ne legyen laza, a pofák fedjék egymást.
 • Ellenőrizze a tűfogók pofabelső felületének kopását.
 • Vágóműszereknek és késeknek éles, sértetlen pengéjének kell lenni.
 • Ellenőrizze a felületet, ha korróziós nyomot talál egy műszeren, azt a műszert távolítsa el a többi műszer közül, mert a korrózió átadódik a hibátlan műszerekre is.
 • Ugyancsak távolítsa el a repedt, törött műszereket.
 • Ellenőrizze, hogy a csavarok, rugók, egyéb alkatrészek (különösen ultrahangos tisztítás után) nem lazultak, vagy estek-e ki.
 
 1. Sterilizálás: A MEDICOR műszerek valamennyi sterilizálási eljárást kibírnak 200 oC-ig. A ciklusidő esetenként a műszer jellegétől függően hosszabb lehet a gyártó által javasolttól, de rövidebb nem lehet. Készlet sterilizáláskor helyezzük a műszereket speciális rozsdamentes tálcára. Ha több tálca is van a nehezebbet helyezzük alulra. Autoklávozás közben sohase zárjuk a műszereket. Ha a gőz nem tudja elérni a fém felületét, az nem lesz steril. Általunk ajánlott sterilizálási eljárások a telített gőzzel történő 121°C-on 1,1 kp/cm2 túlnyomással 20 percig vagy 134°C-on 2,1 kp/cm2 túlnyomással 10 percig végzett termikus sterilizálási eljárások. Mindig tartsuk be a sterilizátor gyártók utasításait.


Ne feledje:
A rozsdamentes acélok csak ideális körülmények között rozsdamentesek. Ha a korszerű, korrózióálló acélból készült műszereket helyesen kezeljük, hosszú élettartamúak lesznek. A használaton kívüli műszereket száraz, sav és lúg gőzeitől mentes helyiségben tároljuk. A műszerek használata során fellépő természetes kopás miatti javítást csak szakember végezheti.


További információ:


MEDICOR Kéziműszer Zrt.
4032. Debrecen, Füredi út 98.
Telefon: 52-507-000
Telefax: 52-520-581
E-mail: info@medicorkm.hu